Θράκη-Κωνσταντινούπολη: φωτογραφικές μαρτυρίες του 1902

Η φωτογραφία ως τεκμήριο ιστορίας. Εικόνες της Θράκης και της Κωνσταντινούπολης πριν από έναν αιώνα. Φωτογραφικές μαρτυρίες για μνημεία της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου που σήμερα δεν υπάρχουν πιά.
Σε αυτούς τους άξονες κινείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Θράκη-Κωνσταντινούπολη: φωτογραφικές μαρτυρίες του 1902» που σχεδίασε το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης «Θράκη-Κωνσταντινούπολη: το οδοιπορικό του Γεωργίου Λαμπάκη (1902)».
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, προέρχονται από το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο που συγκρότησε ο Γ. Λαμπάκης (1854-1914), ιδρυτής και ψυχή της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας (ΧΑΕ). Ο Γ. Λαμπάκης πραγματοποίησε το 1902 μια περιοδεία στη Μακεδονία, μετά από εντολή του Υπουργείου Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως. Με πρωτοβουλία του ερευνητή η περιοδεία συνεχίστηκε στη Θράκη, η οποία, τμήμα ακόμη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, διέσωζε λαμπρά μνημεία από το παρελθόν της. Πρώτος σταθμός του ήταν η Ξάνθη. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα Άβδηρα, την Αλεξανδρούπολη (τότε Δεδέαγατς), την Αίνο και την Αδριανούπολη και κατέληξε στην Κωνσταντινούπολη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που πραγματοποιείται μόνο για την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, απευθύνεται σε σχολικές ομάδες από τη ΣΤ΄ Δημοτικού και πάνω. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2107231985 (Δευτέρα – Παρασκευή, 9:00 – 15:00).
Παράλληλα, σε όλους τους νεαρούς επισκέπτες της έκθεσης διανέμεται δωρεάν και αντίστοιχο εκπαιδευτικό έντυπο.


Χορηγός επικοινωνίας: ΕΡΤ

πηγή athinapoli

Δεν υπάρχουν σχόλια: